film_1
film_2
film_3
film_4
film_5
Aktualizováno: 15. 3. 2024 
 
 




TOPlist  

DE  EN  PL

Muzeum průmyslových železnic Zbýšov 5.6.2010



Muzeum průmyslových železnic   Muzeum průmyslových železnic (MPŽ) má svoji základnu v areálu bývalého dolu Jindřich na okraji Zbýšova. Od roku 2005 vlastní normálněrozchodnou vlečku vedoucí ze stanice Zastávka u Brna kolem obce Babice u Rosic a končící v areálu bývalého dolu. V následujících letech se započalo s postupným přerozchodováním vlečky na úzkorozchodnou trať 600 mm. Zatím je hotové kolejové rozvětvení v areálu muzea a další práce pokračují postupným přerozchodováním trati směrem k Zastávce u Brna. V minulém roce jsem se zúčastnil Dne železnice v Zastávce u Brna a ve Zbýšově, kdy prezentační jízdy vlaků pro veřejnost byly vedeny po hotovém úseku trati z areálu muzea po vrchol stoupání vzdálený necelý kilometr v lesíku na okraji Babic. V současnosti je hotovo přerozchodování trati až k okraji Babic v největším klesání 30‰, ale zatím bez štěrkového lože.

  Jedno sobotní odpoledne jsem jel přes Zbýšov a zastavil jsem se u areálu muzea. Sice nebyl návštěvní den, ale v areálu muzea se pracovalo. Výletní jízdy pro veřejnost se pořádají od května do září s tím, že nejvíce jízd je plánováno na období hlavní turistické sezóny o letních prázdninách. Měl jsem štěstí a parní lokomotiva BS80 stála v areálu zatopená. Využil jsem nabídku ke svezení po trati až na samý prozatimní konec na okraji Babic. Z jízdy jsem pořídil záznam a musím podotknout, že jízda na parní lokomotivě byla dost náročná z hlediska udržení se sama sebe a kamery tak, aby byl obraz roztřesen co nejméně. Přece jen při jízdě dvounápravové lokomotivy byl tvrdě cítit každý styk kolejnic a každá nerovnost na trati.

   Trať zatím končí na okraji Babic, kam se ovšem ještě s návštěvníky při veřejných jízdách nezajíždí. Jízdy pro veřejnost jsem zatím stále vedeny jen na vrchol stoupání v lesíku. Nejbližším úkolem v přerozchodování trati je překonání dvou přejezdů přes ulice Zahrady a Dolní, za nimiž by měla vzniknout výhybna Babice. Ta by měla být zhruba v polovině původní délky normálněrozchodné vlečky a v provoz výletních vlaků až sem by mohl být zahájen již v následujícím roce.

  Při zpáteční jízdě jsme ještě chvíli zastavili v posledním oblouku před areálem muzea, aby parní lokomotiva dobrala vodu. Práce pro parní lokomotivu toho dne ještě neskončila. V areálu muzea bylo nutné ještě porovnat exponáty zpět do haly, což parní lokomotiva BS80 svým výkonem hravě zvládala. S muzejníky jsem se rozloučil a pokračoval dále na Vysočinu a už teď se mohu těšit, co nového uvidím při další návštěvě.



Další informační zdroje:
Videogalerie Videogalerie
Video ke stažení → MP4: 89 MBWebM: 86 MB
 1   Projížďka po trati ze Zbýšova do Babic Rosic avi 25,1 MB  wmv 23,8 MB 
 2   Projížďka po trati z Babic u Rosic do Zbýšova avi 38,9 MB  wmv 37,2 MB 
 3   V areálu muzea avi 41,7 MB  wmv 39,1 MB 
 Kompletní videogalerie ve formátu DVD  zbysov_20100605.iso 782 MB 


WebArchiv WebArchiv


WebArchiv - archiv českého webu

Licence Licence


Licence Creative Commons

Licence Kontakt


@vlacky.com

Info Info

  • Aktualizováno: 11.3.2012
  • Celkem přečteno: 7896x
  • Naposledy: 28.03.2024

Datové zdroje Datové zdroje


Datový zdroj YouTube
Datový zdroj PeerTube

Ikona webu Ikona webu


ikona webu

Kooperace Kooperace


partnerský web www.TTkatalog.cz partnerský web www.MaleModely.cz

Reportáž Poslední navštívené reportáže