film_1
film_2
film_3
film_4
film_5
Aktualizováno: 13. 4. 2024 
 
 




TOPlist  

DE  EN  PL

10. TT víkend Všestary 20.6.2009



10. TT víkend Všestary   Letošní tradiční setkání modelářů "zlatého středu", tedy modelové velikosti TT, se odlišovalo od minulých ročníků. Především se změnil termín konání akce a místo května se TT víkend konal až v druhé polovině června. Další drobnou změnou bylo, že souprava parního vlaku s lokomotivou 423.0145, kterou provozuje Společnost železniční výtopna Jaroměř, v letošním roce nahradila jiná souprava s parní lokomotivou 310.0134, kterou provozuje Klub přátel železnic Českého ráje.

  Sobotní ráno nevypadalo moc přívětivě a zpočátku se zdálo, že bude pokračovat deštivé počasí z včerejšího dne, jak jsem ho zažil na akci Setkání přátel železnice Olomouc při příležitosti 5. výročí vzniku Nadace Okřídlené kolo. Přece jen jsem se kromě výstavy modelů těšil na parní vlak, jak bude brázdit zvlněnou krajinu v úseku Hradec Králové - Všestary. Letošní setkání TT modelářů je již 10. jubilující a kdo se těchto TT víkendů pravidelně zúčastňuje, tak už dopředu může tušit, co asi bude moci očekávat. Cestou do Všestar jsme se těšili na nové ohlášené modely, které bylo možné si dopředu rezervovat. Pro tradiční workshop byla připravena motorová lokomotiva 781 701-8 (katalogové číslo 500828) v barvách ČD Cargo a spadající tedy již do VI. epochy. Jako druhý speciální model byl připraven otevřený vůz Es (katalogové číslo 500832) s nákladem šrotu, také v barvách ČD Cargo v provedení VI. epochy.

  Do Všestar jsme přijížděli ráno kolem osmé hodiny. Ve stanici jsme zahlédli kouř parní lokomotivy 310.0134. Souprava parního vlaku zde patrně nocovala a teď odjížděla před první ranní jízdou do Hradce Králové. Zašli jsme nejdříve do prostor prodejny Deltaxu okukovat, jaká je připravená nabídka modelů a co bude ke shlédnutí na výstavě modelů a kolejišť. Kromě vystavených kolejišť a modelů, kde nemohla samozřejmě chybět firma Tillig i se svým programem START pro nejmenší, zde byli ostatní tuzemští i zahraniční malosérioví výrobci, kteří se specializují na modelovou velikost TT. Zájemci si tak mohli přímo na místě zakoupit zajímavé modely např. od německých firem Lorenz nebo TT-Club. Pozadu nezůstal ani významný tuzemský malosériový výrobce, firma Loco. Nabídka samovýsypných vozů Sas z nových forem byla rozšířena o další mutace a navíc bylo možné sehnat z doprodeje různé již nesehnatelné modely z dřívějšího výrobního programu.

  Krátce před devátou jsem zanechal kolegu v prodejně a vyrazil jsem ke trati očekávat příjezd prvního parního vlaku, který převeze další návštěvníky z Hradce Králové. Myšlenka nasazení parního vlaku, který bude pendlovat mezi stanicemi Hradec Králové a Všestary, se osvědčila v minulých letech. Atraktivní parní vlak přitáhne především rodiny s dětmi a zároveň je dopraví na místo konání akce. Chtěl jsem zajít dále před stanici Všestary, odkud by byl dobrý výhled směrem na Hradec Králové. Bohužel počasí moc nepřálo, obloha byl deštivá, viditelnost nevalná a jen těžko jsem se prodíral mokrou a podmáčenou vegetací kolem trati. Přesto jsem dopoledne strávil podél trati a snažil se zachytit pár použitelných záběrů.

  Bylo poledne a byl tak čas na malý odpočinek. Nepršelo, udělalo se teplo a chvílemi se objevily tolik očekávané sluneční paprsky. Využili jsme možnosti venkovního posezení a nabídky občerstvení. Rozhodli jsme se pokračovat návštěvou výstavy v nedaleké tělocvičně ZŠ Všestary. Rozsah výstavy byl zhruba stejný, jako v minulém ročníku. V tělocvičně nás nejvíce nás potěšili malosérioví výrobci. K mání byly samovýsypné vozy Wap ve dvou barevných provedeních společnosti Viamont a v každé barevné verzi byly vozy vyrobeny se čtyřmi různými čísly.

  Další odpolední program jsme podřídili jízdám parního vlaku a v mezičase jsme se vraceli na výstavy a k modelům. Krátce po 15. hodině jsem čekali na další parní vlak z Hradce Králové před zastávkou Plotiště nad Labem. Než se stačila parní lokomotiva 310.0134 vysupit s vlakem do dlouhého stoupání, stihli jsme jej ještě dojet ve stanici Všestary. Ve zmíněném mezičase mezi jízdami parního vlaku jsem si ještě bedlivě prohlédl a zdokumentoval vitríny se speciálními modely, které byly uvedeny na předchozích devíti ročnících TT víkendů.

  Jak se ukázalo, nakonec jsme ve Všestarech a okolí strávili celý den, kromě ohlášených a očekávaných novinek jsme si odvezli i řadu zajímavých malosériových modelů. Na zpáteční cestě jsme se přece jen ještě zastavili u trati a počkali na poslední průjezd parního vlaku z Hradce Králové s odjezdem v 17.00. Parní vlak potom přenocuje ve stanici Všestary do neděle, kdy pokračuje dalšími jízdami v rámci TT víkendu.



Další informační zdroje:
  • plakat_vsestary.pdf  plakát z jízdním řádem parního vlaku Hradec Králové - Všestary
  • 9. TT víkend  krátká fotoreportáž z minulého setkání 10. května 2008
  • Deltax CZ  v zadních prostorách prodejny se konala hlavní část TT víkendu
  • Klub přátel železnic Českého ráje  zajišťoval po oba víkendové dny zvláštní parní vlaky na trati Hradec Králové - Všestary s parní lokomotivou 310.0134
  • k041.pdf  jízdní řád trati Hradec Králové - Jičín - Turnov
Videogalerie Videogalerie
Video ke stažení → MP4: 141 MBWebM: 131 MB
 1   Parní vlak (9:00) ve stoupání ke stanici Všestary avi 19,5 MB  wmv 18,4 MB 
 2   Parní lokomotiva 310.0134 objíždí soupravu vlaku avi 10,0 MB  wmv 9,3 MB 
 3   Parní vlak (10:30) odjíždí do stanice Hradec Králové avi 23,6 MB  wmv 22,0 MB 
 4   Parní vlak (11:00) ve stoupání ke stanici Všestary avi 17,5 MB  wmv 16,3 MB 
 5   Parní vlak (14:30) odjíždí do stanice Hradec Králové avi 10,3 MB  wmv 9,3 MB 
 6   Parní vlak (15:00) se blíží k zastávce Plotiště nad Labem avi 7,4 MB  wmv 6,8 MB 
 7   Parní vlak (15:00) přijíždí do stanice Všestary avi 6,7 MB  wmv 6,2 MB 
 8   Parní lokomotiva 310.0134 posunuje ve stanici Všestary avi 21,0 MB  wmv 19,5 MB 
 9   Parní vlak (17:00) ve stoupání ke stanici Všestary avi 21,0 MB  wmv 19,7 MB 
 10   Prezentace výstavního kolejiště firmy Tillig avi 8,7 MB  wmv 8,1 MB 
 11   Prezentace kolejiště KŽM Jičín avi 13,2 MB  wmv 12,6 MB 
 12   Prezentace Merkuru z Police nad Metují avi 5,4 MB  wmv 5,4 MB 
 Kompletní videogalerie ve formátu DVD  vsestary_2009.iso 1,1 GB 


WebArchiv WebArchiv


WebArchiv - archiv českého webu

Licence Licence


Licence Creative Commons

Licence Kontakt


@vlacky.com

Info Info

  • Aktualizováno: 29.8.2009
  • Celkem přečteno: 11869x
  • Naposledy: 18.04.2024

Datové zdroje Datové zdroje


Datový zdroj YouTube
Datový zdroj PeerTube

Ikona webu Ikona webu


ikona webu

Kooperace Kooperace


partnerský web www.TTkatalog.cz partnerský web www.MaleModely.cz

Reportáž Poslední navštívené reportáže