film_1
film_2
film_3
film_4
film_5
Aktualizováno: 15. 3. 2024 
 
 




TOPlist  

DE  EN  PL

Zvláštní vlaky na Čiernohronské železnici - nedělní jízdy 28.1.2018



Zvláštní vlaky na Čiernohronské železnici   Zimy jsou v posledních letech stále mírnější a uspořádat zajímavou akci v tomto ročním období s předpokladem, že příroda bude zakryta sněhovou peřinou, je skutečně sázkou do loterie. Jednou z mnoha možností je přesunout se do míst, kde by sníh fakt mohl v zimě být - Horehronie. Mnozí už tuší, že tentokrát zamíříme na poněkud užší rozchod, 760 mm původně lesní Čiernohronské železnice v Čiernom Balogu a okolí.

  Doprava dřeva z Horehroní byla po několik století doménou vodních toků. Stávající bystřiny v okolních údolích nebyly pro splavování dřeva moc vhodné. Bylo nutné koryta upravovat a budovat vodní nádrže k zajištění dostatku vody pro splavení vytěženého dřeva, kulatiny, spíše kratších polen. Úzkorozchodná železnice s rozchodem 750 mm si vydobyla svoje místo již v roce 1878 při dopravním spojení mezi železárnami v Podbrezové a slévárnou v Hronci. Původní plány lesní železnice počítaly s vybudováním spojení mezi pilami v Čiernom Balogu a Hronci a s napojením na normálněrozchodnou železnici v Podbrezové. První část trati z Čierneho Baloga do Hronca byla dána do provozu v roce 1909 a železnice měla maďarský název Feketegaramvölgyi Vasút (F.G.V.), přeloženo jako „Dráha v údolí Čierného Hronu“. Následná dostavba trati z Hronca do Podbrezové si vyžádala změnu v projektu. Kvůli rozvoji hutí v Podbrezové došlo mezitím k posunutí železniční stanice a napojení lesní železnice kvůli stísněným podmínkám muselo být provedeno jinak. V roce 1910 byla z Chatimechu vybudována normálněrozchodná vlečka do Hronca vedená paralelně se zmiňovanou hutní úzkorozchodnou tratí a v Hronci bylo vybudováno překladiště mezi lesní železnicí a normálněrozchodnou vlečkou. Další rozšiřování sítě lesní železnice nebylo přerušeno ani během 1. světové války, kdy byli na zemních pracích nasazeni především váleční zajatci. V nově vniklé Československé republice byla lesní železnice přejmenována na Čiernohronskou lesní dráhu (Č.H.L.D.) a neustávalo ani budování dalších odboček do okolních údolí. Délka všech tratí lesní železnice dosáhla úctihodných 132 km. V letech 1927 - 1962 byla v úseku Čierny Balog - Hronec zavedena osobní doprava. Bohužel ani tato lesní dráha nemohla odolávat dostupné a operativní automobilové dopravě. Postupně v 60. letech začalo docházet k omezování provozu, redukci železniční sítě a 31. prosince 1982 byl provoz ukončen na zbývajících 36 km trati. Z nařízení vlády SSR měla být lesní železnice do konce roku 1985 kompletně zlikvidována.

  Ještě v roce 1982 se díky nadšencům podařilo lesní železnici zapsat na seznam státních kulturních památek. V roce 1983 vznikl ve Vydrovské dolině bezplatný pracovní tábor „Strom života“, jehož brigádníci pomáhají při obnově železničky. Slavnostní zahájení obnoveného provozu na lesní železnici, výletních vlaků pro veřejnost, bylo 1. května 1992. Centrum Čiernohronské železnice je v Čiernom Balogu, odkud jsou vypravovány výletní vlaky pro veřejnost. Pro letošní rok 2018 jsou v nabídce tyto vlaky:

  • „Výlet Hrončianskou dolinou“ - výletní vlaky červené trasy na nejdelším 12 km úseku trati z Čierneho Baloga do Chvatimechu jsou od letošního roku vedeny pouze do 5 km vzdálené výhybny Šánské. Dlouhodobě zhoršující se stav trati, nedostatek financí a obtížná dostupnost terénu při opravách si vynutily omezení provozu vlaků pro veřejnost nejdříve v úseku Hronec - Chvatimech a nyní i v dalším úseku trati Šánské - Hronec.
  • „V ústrety Lesníckemu skanzenu“ - výletní vlaky zelené trasy do Vydrovské doliny v celém 4 km úseku Čierny Balog - Pred Obrubovanskú. V loňském roce byla dokončena oprava trati vedeném Lesníckym skanzenom.
  • „Dedinou popod Pustý vrch“ - výletní vlaky modré trasy v 4 km úseku Čierny Balog - Dobroč.

  Hlavní výletní sezóna je od 30. června do 2. září. V tomto období budou jezdit vlaky na všech trasách. Ve vedlejší sezóně od 30. března do 29. června a od 3. září do 15. září budou vlaky vypravovány jen na zelené trase „V ústrety Lesníckemu skanzenu“ a pro min. 3 osoby. Podrobné podmínky jsou uvedeny na skládacím letáčku. Mimo tyto vypravované sezónní výletní vlaky je taktéž možné si objednat mimořádný vlak kdykoliv po celý rok.

  Vraťme se několika slovy k průběhu nedělní programu jízd zvláštních vlaků. V neděli bývá program pouze v dopolední části s ohledem na odpolední návraty fotografů k domovům. Nejdříve jsme ráno vyrazili opět na výhybnu Šánské, abychom znovu projeli a zdokumentovali jízdu parního vlaku v úseku Šánské - Čierny Balog na dalších zajímavých místech. Vozby vlaků se tento den zhostila parní lokomotiva U35.901 s číslem „1“ se soupravou prázdných oplenových vozů, jednoho plošinového a dvou osobních vozů řazených hned za lokomotivou. Po návratu do Čierneho Baloga nás čekala ještě rychlá projížďka obou úseků Čierny Balog - Dobroč a Čierny Balog - Korytárske. Přes mraky se začalo pomalu prodírat sluníčko, které nám předpověď pro tento den slibovala. Také proto padlo rozhodnutí projet raději celý úsek Čierny Balog - Vydrovo a využít více fotograficky zajímavých míst.

  Průběh nedělních jízd zvláštních vlaků je zdokumentován v sestřihu několika záběrů zachycujících průběh celé akce. Tolik toužebně očekávané sluníčko se nakonec objevilo a projížďka z Čierneho Baloga do Vydrova patřila k těm vydařenějším chvílím z celého víkendu. Nic naplat, náš čas se neúprosně krátil a zpět do Čierneho Baloga jsme se museli vrátit do 13 hodin. Ještě oběd, pár chvil odpočinku a všichni se vydali na cestu k domovům.



Další informační zdroje:

Videogalerie Videogalerie
Video ke stažení → MP4: 279 MB
 1   Rába s osobními vozy odjíždí z výhybny Šánské avi 5,5 MB  wmv 5,2 MB 
 2   Odjezd nákladního vlaku z výhybny Šánské avi 9,0 MB  wmv 8,4 MB 
 3   V úseku Šánské - Nový Krám avi 6,7 MB  wmv 6,5 MB 
 4   V úseku Šánské - Nový Krám avi 11,2 MB  wmv 10,2 MB 
 5   V úseku Šánské - Nový Krám avi 9,1 MB  wmv 8,2 MB 
 6   V úseku Šánské - Nový Krám avi 6,8 MB  wmv 6,2 MB 
 7   V úseku Nový Krám - Krám avi 9,8 MB  wmv 9,0 MB 
 8   V úseku Krám - Čierny Balog avi 7,5 MB  wmv 6,9 MB 
 9   Odjezd z Čierneho Baloga avi 7,4 MB  wmv 7,0 MB 
 10   V úseku Čierny Balog - Lesnícky skanzen-vstup avi 8,8 MB  wmv 8,1 MB 
 11   V úseku Čierny Balog - Lesnícky skanzen-vstup avi 5,0 MB  wmv 4,8 MB 
 12   V úseku Lesnícky skanzen-vstup - Lesnícky skanzen-Korytárske avi 7,1 MB  wmv 6,5 MB 
 13   V úseku Lesnícky skanzen-vstup - Lesnícky skanzen-Korytárske avi 7,1 MB  wmv 6,4 MB 
 14   V úseku Lesnícky skanzen-vstup - Lesnícky skanzen-Korytárske avi 7,7 MB  wmv 7,1 MB 
 15   V úseku Lesnícky skanzen-vstup - Lesnícky skanzen-Korytárske avi 5,6 MB  wmv 5,3 MB 
 16   Lesnícky skanzen-Korytárske - odbočka avi 14,3 MB  wmv 13,4 MB 
 17   V úseku Lesnícky skanzen-Korytárske - Vydrovo konečná avi 25,3 MB  wmv 23,7 MB 
 18   Vydrovo konečná avi 20,4 MB  wmv 19,0 MB 
 Kompletní videogalerie ve formátu DVD  cierny_balog_20180128.iso 1,1 GB 
 Kompletní videogalerie ve formátu AVCHD  cierny_balog_20180128_avchd.iso 2,0 GB 
 Kompletní videogalerie pro export na SD kartu  cierny_balog_20180128_sd.exe 2,0 GB 


WebArchiv WebArchiv


WebArchiv - archiv českého webu

Licence Licence


Licence Creative Commons

Licence Kontakt


@vlacky.com

Info Info

  • Aktualizováno: 8.4.2018
  • Celkem přečteno: 5353x
  • Naposledy: dnes v 11:26

Datové zdroje Datové zdroje


Datový zdroj YouTube
Datový zdroj PeerTube

Ikona webu Ikona webu


ikona webu

Kooperace Kooperace


partnerský web www.TTkatalog.cz partnerský web www.MaleModely.cz

Reportáž Poslední navštívené reportáže